Ситуацията около задържането на американския журналист Еван Гершкович обсъдиха основно в

...
Ситуацията около задържането на американския журналист Еван Гершкович обсъдиха основно в
Коментари Харесай

Русия отхвърля опитите за натиск от САЩ да освободи Гершкович

Ситуацията към задържането на американския публицист Еван Гершкович обсъдиха главно в четвъртък съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков и посланикът на Съединени американски щати в Москва Лин Трейси. 

Това заяви " Интерфакс ", като цитира съветското външно министерство.

Срещата се състоя по искане на американския дипломат.

" По време на разискването на повдигнатия от Трейси въпрос за задържането на американския жител Гершкович в Русия, вниманието на ръководителя на дипломатическата задача беше привлечено към сериозността на обвиняванията против него. Беше очебийно, че той е хванат при съобщи при опит да получи секретна информация, като е употребявал за задачата журналистическия си статут за прикритие на противозаконни дейности, квалифицирани като шпионаж ", се споделя в известието, оповестено на уеб страницата на съветското външно министерство. Беше маркирано също, че опитът на Съединените щати да употребява този случай, за да окаже напън върху съветските управляващи и съда, е неправилен ", сподели съветското външно министерство в декларация.

Въпросът за достъп до него на представители на американското посолство, които бяха навреме известени за обстоятелството на задържането, се взема решение, като се вземат поради съществуващата консулска процедура и законодателството на Руската федерация ".

Припомняме, че по-рано в четвъртък стана ясно, че съдът в Москва ще прегледа жалбата против задържането на американския публицист на Wall Street Journal Еван Гершкович на 18 април.

31-годишният Еван Гершкович беше задържан предходната седмица в Екатеринбург - четвъртият по величина град в Русия. Това е първият случай на арестуван американски сътрудник по обвинявания в шпионаж от Студената война насам.

Вестникът съобщи, че  " изрично отхвърля " обвиняванията и изиска освобождението му.

Малко след ареста на Гершкович, съд в Москва постанови той да остане в следствения арест в московския затвор Лефортово най-малко до 29 май. На това правосъдно съвещание на Гершкович не беше разрешено да се срещне с юриста си, а прокурорите нямаха право да споделят никакви материали по делото.

Изслушването на 18 април също ще се организира при закрити врата, защото Русия счита информацията, обвързвана с обвиняванията, за класифицирана.

Федералната работа за сигурност на Русия упрекна Гершкович в опит да получи секретна информация за съветски оръжеен цех. Кремъл твърди, че Гершкович е бил хванат на мястото на престъплението, без да дава повече детайлности.

Арестът на журналиста провокира неодобрение от страна на западни водачи, в това число президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който прикани Русия " да го освободи ", и в допълнение обтегна връзките сред Съединени американски щати и Русия, които към този момент са на най-ниското си равнище от десетилетия.

Десетки медийни организации също приканиха Русия неотложно да пусне на независимост Гершкович.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР